EP vraagt Europees economisch bestuur

De grootste vier politieke fracties van het Europees Parlement, conservatieven, socialisten, liberalen en groenen, roepen de Europese lidstaten op om hun economische problemen op Europees niveau te regelen.

Volgens de parlementsleden moet de Europese Commissie de bevoegdheden krijgen om de economische en begrotingspolitiek te sturen.

"Met de crisis en het in werking treden van het Verdrag van Lissabon zijn de zaken veranderd", aldus Joseph Daul, de fractieleider van de conservatieven, tijdens een gemeenschappelijke persconferentie van de vier families.

"We moeten stoppen met te handelen zoals in het verleden", waarbij de lidstaten alleen over hun economische politiek beslisten, en alle ruimte geven aan de communautaire methode, voegde Daul eraan toe.

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt ging nog een stapje verder en zei: "Het is de Commissie die in de bestuurdersstoel plaats moet nemen, niet de Raad, niet de lidstaten. Of het over de 16 (eurolanden) of de 27 (EU-lidstaten) gaat, is niet de belangrijkste vraag."

De staatshoofden en regeringsleiders zullen het op de Europese top donderdag onder meer over het economisch bestuur hebben.