Koning schiet op met consultatieronde

Vandaag heeft de koning de voorzitters van de Groen!, Ecolo, de SP.A, het CDH en de MR ontvangen op het paleis. Morgen zijn de voorzitters van CD&V, Open VLD, Lijst Dedecker en de Parti Populaire nog aan de beurt. Daarna is het wachten op een initiatief van de koning.
MR-voorzitter Didier Reynders komt aan bij de koning

Wouter Van Besien (Groen!, kleine foto) en daarna Jean-Michel Javaux (Ecolo) mochten vandaag als eersten op de koffie bij koning Albert. Na de middag was het de beurt aan Caroline Gennez (SP.A) en Joëlle Milquet (CDH).

Didier Reynders (MR) sloot het rijtje voor vandaag af. Bij zijn vertrek wilde de ontslagnemende voorzitter en vicepremier weinig kwijt. Hij laat nog in het midden of zijn partij wil meeregeren of voor de oppositiebanken kiest.

Gisteren sprak de vorst al met ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) en de voorzitters van Kamer en Senaat, Patrick Dewael (Open VLD) en Armand De Decker (MR). Ook de winnaars van de verkiezingen, Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS), gingen gisteren al op audiëntie bij de koning.

De consultaties moeten leiden tot de aanstelling van een informateur die vervolgens het pad moet effenen alvorens een formateur aan de slag kan. Maar zover zijn we dus nog niet. Volgens de krant De Morgen wordt er zelfs aan gedacht om een "wegbereider" of een "verkenner" het veld in te sturen, mogelijks zelfs twee, een Vlaming en een Franstalige.

Op weg naar Di Rupo I?

Ondanks de grote tegenstellingen tussen de N-VA en de PS lijken Bart De Wever en Elio Di Rupo te beseffen dat ze op elkaar aangewezen zijn.

De twee tenoren onthouden zich van straffe uitspraken en lijken toenadering te zoeken tot elkaar. Di Rupo liet al noteren dat er een staatshervorming moet komen en De Wever liet al meermaals verstaan dat een Franstalige premier voor hem geen probleem is.

Elio Di Rupo lijkt ondertussen helemaal klaar voor het premierschap. Gisteren hield de PS-voorzitter een persconferentie in het Frans én het Nederlands.

lees ook