Lauwe reacties na Griekse kredietverlaging

De beslissing van kredietbeoordelaar Moody's om de kredietwaardigheid van Griekenland lokt voorlopig maar weinig reacties uit. De Europese Commissie wil niet reageren. Eurozone-voorzitter Juncker heeft het over een "irrationele beslissing".

Gisteren werden Griekse staatsobligaties gelijkgesteld aan rommelkredieten door het ratingbureau Moody's. Het bureau vreest dat de Grieken hun schulden niet meer zullen kunnen afbetalen. Een slechte rating betekent dat de Griekse regering meer moet betalen als het geld wil lenen op de financiële markten. Griekenland moet voorlopig wel niet meer terecht op die markten dankzij het reddingsplan van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, dat goed is voor zo'n 110 miljard euro.

Ondanks die steun verliest Moody's dus het vertrouwen in de Griekse kredietwaardigheid. De beurzen in de VS en Azië gingen omlaag door het nieuws, maar de Europese beurzen ondervinden geen negatieve gevolgen van de beslissing. De Europese Commissie weigert commentaar te geven op de kredietverlaging. "De Commissie heeft niet de gewoonte commentaar te geven op de fluctuaties in de kredietratings die landen toebedeeld krijgen, en deze keer is dat niet anders", klinkt het.

Niet dat de Commissie tevreden is met de huidige situatie waarin ratingbureaus die enige zijn die de kredietwaardigheid van landen beoordelen. Er circuleren plannen om een eigen agentschap op te richten of op zijn minst de huidige drie (Moody's, Fitch en Standard & Poor's) te reguleren.

De Europese Centrale Bank heeft alvast besloten om minder geld te lenen aan Europese banken die Grieks staatspapier gebruiken als onderpand om te lenen bij de ECB, 5% om precies te zijn.

"Irrationele beslissing"

Griekenland vindt de beslissing van Moody's onterecht. "De afwaardering van de Griekse economie door Moody's weerspiegelt op geen enkele wijze de manier waarop vooruitgang is geboekt met het op orde brengen van het financiële huishouden en de verbeteringen om de economie concurrerender te maken", aldus het Griekse ministerie van Financiën.

Voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker heeft het over "een irrationele beslissing".  Volgens hem hebben de beleggers bij het verkeerde eind. "Over enkele maanden zullen ze begrijpen dat ze fout waren. Ze hebben de beslissingen die genomen zijn op een foutieve manier geïnterpreteerd", aldus Luxemburger. Hij verwijst naar de draconische besparingen van de Griekse regering.