Processierups duikt op in provincie Antwerpen

Na Vlaams-Brabant is nu ook de provincie Antwerpen gestart met de bestrijding van de processierups.

Processierupsen eten de bladeren van eikenbomen. Ze richten grote schade aan als ze niet vernietigd worden. De haartjes van de rupsen veroorzaken hardnekkige jeuk en irritatie aan de ogen bij de mensen die met de rups in aanraking komen.

"Het heeft weinig zin om te krabben als je in aanraking komt met de rups", zegt Rik Röttgers, gedeputeerde van de provincie Antwerpen. "Wie jeuk heeft door de brandhaartjes van de rups, spoelt best overvloedig met water. Je kan bijvoorbeeld ook plakband op je arm plakken, en die eraf trekken om de irritatie te doen afnemen."

De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant roepen mensen die een nest processierupsen zien op om snel de brandweer of de milieudienst van de gemeente te verwittigen. Drie jaar geleden was er al een erge rupsenplaag in de provincie Limburg.