Recordaantal klachten over telecomsector

De ombudsdienst voor de telecomsector heeft afgelopen jaar zo'n 24.000 klachten ontvangen. Dat is een stijging met 4% ten opzichte van het jaar daarvoor. Opvallend is vooral de stijging in Vlaanderen.

De Ombudsdienst voor Telecommunicatie kreeg in totaal 23.964 schriftelijke klachten. In meer dan 9 op de 10 gevallen kon een minnelijke schikking worden bereikt.

"We krijgen vooral klachten over Mobistar en Proximus. Het gaat dan over de bekende problemen zoals de hoge opzegkosten voor abonnementen", zegt ombudsman Luc Tuerlinckx. "Velen klagen ook over ongevraagde sms-berichten. Voorts zijn er ook klachten over de hoge facturen voor internetgebruik op de nieuwe mobiele toestellen."

Opvallend is ook dat het aantal klachten van Nederlandstaligen met 10% is gestegen, terwijl het aantal klachten van Franstaligen met 10% daalde.