WAG's zijn niet sowieso dom en smaakloos

Ze schuimen de winkelstraten af met veel te dure handtassen en op veel te hoge hakken, zien er namaak-bruin uit met overgeaccentueerde borsten en te ronde billen en houden feestjes waar de campari overvloedig vloeit op de beat van een zwoel dansritme. En intussen zijn ze vriendin of echtgenote van een meer dan behoorlijke en dus veel verdienende voetballer. In de media worden ze steevast WAG's (Wives And Girlfriends) genoemd en dat zou de Britse Commissie voor Gelijke kansen en Mensenrechten liever anders zien.

Een woordvoerder van de Commissie dringt erop aan de term zo weinig mogelijk te gebruiken omdat hij "beledigend" kan zijn. "Wanneer het woord "WAG" gebruikt wordt, is dat meestal in een negatieve betekenis. Bovendien wordt het te pas en te onpas gebruikt en heeft het een seksistische ondertoon. "WAG" wordt al gauw geassocieerd met vrouwen die dom zijn, te veel make-up dragen, te veel geld uitgeven en compleet smaakloos zijn. Zo'n term kan je dus beter niet gebruiken", aldus de woordvoerder aan de Britse krant The Telegraph.

De woordvoerder voegt er nog aan toe: "Je ziet het woord zelden gebruikt worden in een positieve betekenis, bijvoorbeeld dat deze vrouwen ook intelligent kunnen zijn of dat ze zich inzetten voor goede doelen."

De term "WAG" werd gemeengoed tijdens het WK Voetbal van 2006, met toen als meest bekende voorbeelden Victoria Beckham en Cheryl Cole (zie foto boven).

lees ook