Zwartboek over de schoonmaaksector

Meer dan 100 militanten van het ABVV hebben in Brussel gedemonstreerd voor een betere behandeling van schoonmaaksters en schoonmakers. Bij de sociale inspectie hebben ze een zwartboek overhandigd met misbruiken.

Volgens de militanten worden collectieve arbeidsovereenkomsten over loon- en arbeidsvoorwaarden vaak niet nageleefd. "Schoonmakers werken dikwijls zonder contract en als ze er toch een krijgen, blijken de loonfiches veelal niet in orde", zegt Frank Jacobs.

De werknemers in de sector zijn bovendien slecht op de hoogte van hun rechten en dat wordt uitgebuit door de werkgevers. "We willen de situatie eerst trachten uit te klaren via overleg met de werkgevers en de sociale inspectie", zegt Jacobs. "De inspectie is echter ernstig onderbemand, een probleem dat moet worden aangepakt door de komende regering."

Ook het ACV klaagt de wantoestanden in de schoonmaaksector aan. Over drie dagen, op de Dag van de Schoonmaak, gaat de christelijke bond campagne voeren. Als er geen beterschap in zicht komt, starten bonden vanaf september met stakingsacties bij de bedrijven die de cao's met de voeten treden.