100 Belgen geëvacueerd in Zuid-Frankrijk

In het zuidoosten van Frankrijk zijn zeker 22 mensen omgekomen bij overstromingen na extreem zware regenval. De autoriteiten sluiten niet uit dat er nog slachtoffers kunnen worden gevonden onder het puin of wanneer het water zich terugtrekt. Er werden ook 100 Belgen geëvacueerd.

Het regende de voorbije dagen ontzettend hard in het zuiden van Frankrijk. In heel wat gemeenten in het departement Var waren er modderstromen en op sommige plaatsen stond het water metershoog. Intussen is het wel gestopt met regenen en daalt het waterpeil weer.

In totaal zijn er zeker 22 doden gevallen en bovendien blijft nog een aantal mensen vermist. Meer dan 100.000 woningen zitten opnieuw zonder elektriciteit in het departement Var omdat de herstellingen niet standhielden. Bijna 20.000 mensen hebben nog steeds geen toegang tot een vaste telefoonlijn.

De stad Draguignan, die 10.000 inwoners telt, werd het zwaarst getroffen door de onweders en de overstromingen. Het water steeg tot twee meter en maakte elf slachtoffers. Om de beschikbaarheid van drinkwater te verzekeren heeft het departement watertanks gevorderd en flessen met water gestuurd.

100 Belgen geëvacueerd

Er zijn ook verschillende Belgen getroffen door het noodweer. Het zijn voornamelijk toeristen die verblijven in vakantiehuisjes en op campings. "Voorlopig blijft het beperkt tot stoffelijke schade zoals wagens die weggespoeld zijn of die onder het water staan. De toeristen zijn ongedeerd en hebben hoger gelegen plaatsen zoals daken opgezocht om gevrijwaard te blijven van het kolkende water. Daar wachten ze op hun evacuatie", zegt Marc Van Damme van VAB.

Volgens schattingen werden ongeveer 100 Belgen geëvacueerd, en niet 1.000 zoals eerder gemeld. Dat meldt Bart Ouvry van FOD Buitenlandse Zaken. "Er zijn geen meldingen van Belgische gewonden of doden, er is enkel sprake van materiële schade", aldus Ouvry. Hoeveel Belgen er nog geëvacueerd moeten worden is niet geweten. "Sommigen bevinden zich op afgelegen plaatsen waardoor de evacuatie later plaatsvindt."

De Vlaming Glenn Van Hoecke verbleef op een camping in Fréjus, ook hij moest zich in veiligheid brengen: "In een mum van tijd stond het water drie meter hoog. De bungalows en de terrassen dreven weg. We moesten op de daken gaan zitten. Men is nu begonnen met de reddingsacties met bootjes en helikopters."

Reisadvies aangepast

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar de regio aangepast. Lokale autoriteiten raden momenteel alle reizen en zeker campingreizen af naar de regio rond Draguignan, het oosten van Var en de baai van Saint-Tropez.

Reizigers naar deze regio's worden aangeraden om contact op te nemen met hun reisorganisatie, touroperator of lokaal contactpunt voor verder advies en informatie.