"Er zijn geen koerswijzigingen nodig"

"Er zijn geen drastische veranderingen of koerswijzigingen nodig in de omschrijving van de opdracht van de openbare omroep". Dat maakt Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) op uit de conclusies van een onderzoek dat de Universiteit Antwerpen deed in opdracht van de overheid.

De publieksbevraging maakt deel uit van de voorbereiding voor de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT. Daarnaast zullen er ook nog andere analyses gebeuren.

Uit de publieksbevraging blijkt alvast dat de Vlaming globaal genomen erg tevreden is over de VRT. Hij vindt dat de openbare omroep een brede opdracht heeft en een grote publieke verantwoordelijkheid moet blijven dragen.

Het rapport lekte vandaag uit in De Standaard, maar dat was niet de bedoeling. De onderzoekers willen daarom nog niet reageren. Minister Lieten, de opdrachtgever van de studie, doet dat wel al.

Ze zegt dat ze verheugd is over de resultaten van de studie. "Ze toont aan dat er geen drastische veranderingen of koerswijzigingen nodig zijn in de omschrijving van de opdracht van de openbare omroep", stelt ze.

De resultaten van het rapport zullen evenwel geen invloed hebben op de besparingsoperatie van 65 miljoen euro waaraan de VRT onderworpen wordt.  "Alle overheidsdiensten moeten besparen", zegt Lieten, die ervan overtuigd is dat er bij de VRT "ruimte is om te besparen".