"Ik hoop dat we er op 1 september door zijn"

Bart De Wever (N-VA) wil tegen 1 september de regerings- onderhandelingen afronden. Dat zegt hij in een interview in het weekblad Knack. "Het is heel moeilijk te voorspellen, maar dan moeten we erdoor zijn, bij wijze van spreken."

De Wever beseft dat de onderhandelingen moeilijk worden, maar gaat er wel van uit dat een compromis mogelijk is. "Wij zijn in staat om een compromis te maken. Men mag niet vergeten dat we er ook al in 2007 bij waren en dat er toen verscheidene voorstellen zijn geweest voor een staatshervorming. Sommige waren voor ons niet nec plus ultra, maar we konden er toch achterstaan."

De Wever wil niet de "stommiteiten" maken die volgens hem 3 jaar geleden zijn gemaakt door Yves Leterme (CD&V). "Als je als Vlaamse politicus het premierschap opeist en de belangrijkste Franstalige politicus de hand schudt, dan zijn de onderhandelingen al half voorbij, terwijl ze eigenlijk over de inhoud moeten gaan. Het premierschap lijkt mij iets prachtigs om het vertrouwen aan de overkant te versterken."

Volgens de N-VA-voorzitter moet iedereen vooral een andere attitude aan de dag leggen. "Drie jaar stilstand en zo'n andere attitude kunnen misschien wel tot resultaten leiden."

lees ook