"Nieuwe inkomsten om begroting te saneren"

De Nationale Bank heeft vanmiddag de economische prognoses voor België voorgesteld. In 2010 zal de nationale economie met 1,3 procent groeien, voorspelt het instituut. Guy Quaden (foto) kondigde ook aan dat hij vertrekt als gouverneur van de Nationale Bank eens er een nieuwe regering is.

Volgens de prognoses van de de Nationale Bank zal de Belgische economie in 2011 met 1,7 procent groeien, dit jaar zou dat slechts met 1,3 procent zijn. Gouverneur Guy Quaden zegt dat er nieuwe inkomsten moeten komen om de begroting op orde te krijgen. Enkel op de uitgaven besparen, zal volgens de Nationale Bank niet volstaan.

"Ik ken geen groot programma van sanering van de openbare financiën zonder een zekere verhoging van de inkomsten. Daarbij is er slechts één taboe: er mag geen sprake zijn van een verhoging van de lasten op arbeid", zegt Quaden. Volgens de prognoses van de Nationale Bank komen er dit jaar en volgend jaar nog aanzienlijk wat werklozen bij.

Quaden denkt in de eerste plaats aan de strijd tegen de fiscale fraude. Hij nam het woord belastingen niet in de mond, maar sluit niet uit dat er nieuwe belastingen komen.

"Ik wil het record van Greenspan niet breken"

Op de persconferentie kondigde Quaden ook aan dat hij zijn mandaat als gouverneur ter beschikking stelt, zodra er een nieuwe regering is. Quaden was naar eigen zeggen al in maart 2009, bij de start van zijn derde mandaat, van plan om de fakkel door te geven. De val van de regering in april van dit jaar strooide echter roet in het eten. "Om een nieuwe gouverneur te benoemen, moet er namelijk een regering zijn", zegt Quaden.

Quaden was jarenlang directeur van de Nationale Bank onder gouverneur Alfons Verplaetse. In 1999 werd Quaden zelf gouverneur. "Ik ben niet van plan om het record van Alan Greenspan te verbreken", grapte Quaden. Greenspan was van 1987 tot en met 2006 voorzitter van de Federal Reserve, de nationale bank van de Verenigde Staten.