"Vande Lanotte is de ideale informateur"

"Johan Vande Lanotte (SP.A) voldoet aan alle voorwaarden voor een informateur." Dat zegt oud-minister en minister van staat Willy Claes. Hij ziet wel moeilijkheden voor de mogelijke premier Elio Di Rupo (PS).

Vandaag zou de koning mogelijk al een informateur kunnen aanstellen die dan de weg moet vrijmaken voor een nieuwe regering. Velen verwachten dat de koning een N-VA'er zal kiezen, maar SP.A-ancien Willy Claes ziet een andere mogelijkheid.

"Vande Lanotte heeft genoeg kennis, ervaring én hij geniet vertrouwen aan beide kanten van de taalgrens", zegt Claes in "De ochtend" op Radio 1. "Bovendien staat hij open voor alle mogelijke oplossingen. Hij voldoet aan alle eisen die nu worden verwacht van een informateur."

Tegenover de timing die Bart De Wever graag zou halen, 1 september, staat Claes sceptisch. "Toen wij moesten onderhandelen over het Egmontpact, waren er vooraf al heel wat gesprekken geweest. Iedereen kende elkaar en wist wat hij van de ander kon verwachten. Dat zal nu toch een bijkomende handicap zijn."

"Ik begrijp ook het wantrouwen van de Franstaligen. De Wever kan 2 kanten uitgaan. Met goeie wil kan hij de situatie in dit land klaren, maar hij kan het ook vrij snel tot een crisis laten komen wanneer hij een hard standpunt inneemt in een moeilijk dossier. Maar als de Franstaligen bereid zijn om een eind met hem op weg te gaan, is het aan hem om een compromis te zoeken."

"Snelcursus Nederlands niet misplaatst"

Intussen heeft ook Claes zijn mening klaar over de mogelijke premier Elio Di Rupo (PS). "Ik zat in de regering-Leburton (de laatste Franstalige premier in 1973-1974). Het lijdt geen twijfel dat zijn gebrek aan kennis van het Nederlands toen een groot nadeel is gebleken."

"Geen Nederlands spreken is op zijn minst een handicap. De meerderheid in dit land spreekt Nederlands en ziet daarin een gebrek aan erkenning. Bovendien is het ook in de dagelijkse werking een probleem. Een snelcursus Nederlands voor Di Rupo is dus zeker niet misplaatst."

lees ook