BP gaat 15 miljard in een noodfonds storten

BP is bereid om 15 miljard euro in een noodfonds te storten om de slachtoffers van de olievlek in de Golf van Mexico te vergoeden. Dat heeft BP-baas Carl Henric Svanberg (foto) gezegd na een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama.

Voorzitter van het fonds wordt allicht Kenneth Feinberg, de advocaat die ook de betalingen regelt aan nabestaanden van de aanlagen op 11 september 2001. Vissers en visverwerkers en eigen BP-personeelsleden, die al weken werkloos moeten toezien, krijgen een vergoeding.

BP heeft zich ook verontschuldigd bij het Amerikaanse volk en zegt dat het dit jaar geen winstdividend uitdeelt aan de aandeelhouders.

Tweede trechter

BP is er in geslaagd een tweede trechter op de ontplofte oliebron in de Golf van Mexico te plaatsen. Gisteren had het plaatsen van de trechter nog vertraging opgelopen door een brand die vermoedelijk te wijten was aan een blikseminslag. Daardoor werd ook het opvangen van olie uit de eerste trechter een aantal uren onderbroken.

Nu is er dus een tweede trechter geplaatst en de olie en het gas die daarmee opgevangen worden, worden niet naar een schip geleid en opgevangen zoals bij de eerste trechter, maar gemengd met geperste lucht en verbrand op een platform op open zee. Dat verbranden op open zee gebeurt nu ook al met een deel van de olie die door schepen van het oppervlak wordt geschept (zie foto). Dat leidt dan wel tot grote luchtvervuiling.

De tweede trechter is een onderdeel van het plan van BP om tegen eind juni meer dan 8 miljoen liter olie per dag op te vangen. Dat zou zo'n 90 procent zijn van de geschatte hoeveelheid die per dag in zee lekt.