Di Rupo hoopt op tweederdemeerderheid

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft een internationale persconferentie gegeven waarin hij zegt dat een coalitie met tweederdemeerderheid zijn voorkeur wegdraagt. Hij heeft er vertrouwen in dat die onderhandelingen zullen slagen.

"Samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever zoek ik de eerste stappen naar een compromis", zei Di Rupo. "Ik ben ervan overtuigd dat we zullen slagen."

Di Rupo, in Franstalig België de grote overwinnaar van de verkiezingen van zondag, hield een persconferentie voor de PES, de Europese socialistische partij. Die komt in Brussel samen als voorbereiding van de Europese top van morgen. Di Rupo hield zijn toespraak in het -niet al te vlot- Engels en probeerde de politieke toestand in België toe te lichten aan de pers.

"Ik ben ervan overtuigd dat we een redelijk compromis zullen kunnen bereiken, net als een evenwichtig institutioneel akkoord. We gaan er alles aan doen om het land te stabiliseren", zei Di Rupo. Hij benadrukt dat er naast een staatshervorming ook werk moet worden gemaakt van "de economische en sociale uitdagingen waar België tegenaan kijkt".

Di Rupo zei ook dat hij de komende dagen nog gesprekken zal hebben met Bart De Wever. De PS en de N-VA zullen volgens hem de komende dagen ook contact opnemen met andere partijen om een tweederdemeerderheid mogelijk te maken. Over welke partijen dat zullen zijn, sprak Di Rupo zich niet uit. Ook over wie informateur wordt, wilde hij niets zeggen.

lees ook