Eerste humanitaire hulp aangekomen in Oezbekistan

Het eerste vliegtuig met internationale hulpgoederen is in Oezbekistan aangekomen. De hulp is bedoeld voor de vluchtelingen uit buurland Kirgizië die dat land ontvlucht hebben na het bloedige etnische geweld daar. Dat hebben lokale autoriteiten bevestigd.

Het vliegtuig, dat landde in Andijan, in het oosten van Oezbekistan, bracht achthonderd tenten van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN mee. Nog twee andere vliegtuigen van dat commissariaat worden in de loop van de dag verwacht.

Vrachtwagens stonden nabij de luchthaven klaar om een onmiddellijke verdeling te verzekeren. Volgens de autoriteiten in Oezbekistan hebben zo'n 75.000 mensen met Oezbeekse roots Kirgizië ontvlucht richting Oezbekistan na conflicten waarbij volgens een officiële balans 179 doden vielen in het zuiden van Kirgizië.

Honderden vluchtelingen proberen ondertussen Kirgizië te ontvluchten richting buurland Oezbekistan. Aan de grens raken ze echter geblokkeerd. In Velkesem, zo'n vijf kilometer van de stad Osh, waar de afgelopen dagen heel wat geweld is uitgebroken, zitten nu honderden etnische Oezbeken, voornamelijk vrouwen en kinderen, vast aan een brug die Oezbekistan en Kirgizië met elkaar verbindt.