Frankrijk trekt pensioenleeftijd op tot 62 jaar

De Franse regering heeft de plannen onthuld over de verhoging van de algemene pensioenleeftijd. Die wordt geleidelijk opgetrokken van 60 jaar tot 62 jaar tegen 2018, zo zei minister van Werk Eric Woerth.

"Ons pensioenstelsel redden is absoluut noodzakelijk. De hervorming is verantwoordelijk en juist", zei Woerth tijdens de voorstelling van het pensioenplan van president Nicolas Sarkozy, waartegen reeds betoogd en gestaakt is. "Langer werken is onvermijdelijk, er is geen magie mogelijk. Al onze Europese partners hebben het gedaan. Het is niet mogelijk buiten die beweging te blijven."

Volgens Woerth past de verhoging van de pensioenleeftijd in het plan om tegen 2018 een begroting in evenwicht te realiseren. Die einddatum moet samenvallen met het einde van Sarkozy's mandaat (indien hij herkozen wordt voor een tweede termijn, nvdr), luidde het. De maatregel is goed voor de helft van die inspanning.

Vanaf 1 juli 2011 wordt de pensioenleeftijd in alle sectoren jaarlijks met vier maanden opgetrokken. Fransen geboren in 1950 zijn de laatsten die op 60 jaar op pensioen kunnen gaan, zo meldt de website van de Franse krant Le Figaro.

Volgens de onafhankelijke Conseil d'orientation des retraites (COR) is het tekort van de pensioenstelsels in twee jaar tijd verdrievoudigd door de crisis. In 2010 loopt dat tekort op tot 32 miljard euro. Bij ongewijzigd beleid zou dat kunnen oplopen tot 45 miljard euro in 2020.

De regering wil het wetsontwerp bij de heropening van het parlementaire jaar laten goedkeuren in het parlement, meldt Le Figaro.