Koning Albert sprak laatste partijvoorzitters

Koning Albert heeft vandaag zijn consultatieronde met de partijvoorzitters afgerond. Deze voormiddag praatte hij met Alexander De Croo (Open VLD), nadien kwam Marianne Thyssen (CD&V) langs.
Alexander De Croo bij de koning

Na de middag was het de beurt aan Jean-Marie Dedecker (LDD). Mischaël Modrikamen (Personenpartij) sloot het rijtje af, hij vertrok rond 17.30 uur bij de koning.

De koning heeft nu alle voorzitters gezien van de democratische partijen die minstens 1 zetel in de Kamer hebben behaald. De voorbije dagen sprak koning Albert al met de voorzitters van de andere partijen.

Nu is het allicht wachten op de aanstelling van een informateur. Verwacht wordt dat de koning een N-VA'er de wei zal insturen. Zeker omdat N-VA-voorzitter Bart De Wever al heeft laten verstaan dat Elio Di Rupo (PS) voor hem best premier mag worden. Di Rupo zou dan na een eerste verkenningsronde kunnen worden aangesteld als formateur.

Gisteravond had de koning nog een onderhoud met Didier Reynders (MR). Die zei achteraf dat het moeilijk zou worden om een coalitie te vormen. "Vandaag liggen er al verschillende nieuwe thema's op tafel, maar er zijn ook nog de lopende zaken, zoals het Europese voorzitterschap van ons land."

Vanmorgen was er trouwens een superministerraad om dat voorzitterschap van de EU voor te bereiden. De ontslagnemende federale regering zat samen met de gewest- en gemeenschapsregeringen.

lees ook