Leterme ontvangt De Wever in ambtswoning

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever ingelicht over de standpunten die België zal verdedigen op de Europese top morgen. Eerder vandaag hebben de verschillende regeringen van ons land in het overlegcomité het Belgische EU-voorzitterschap verder voorbereid.

Vanmiddag heeft premier Leterme N-VA-voorzitter Bart De Wever ontvangen in zijn ambtswoning. De Wever kreeg meer uitleg over de standpunten die België zal verdedigen op de Europese top morgen. "Het is belangrijk dat de winnaar van de verkiezingen op de hoogte is van wat er morgen op de Europese top gaat gebeuren. Dat hoeft strikt genomen niet, maar het is een kwestie van fair play", zegt Leterme.

Hij verwijst naar zijn voorganger Guy Verhofstadt. De toenmalige ontslagnemende premier van de paarse regering informeerde Leterme na diens verkiezingsoverwinning in 2007 ook over de aanstaande Europese top.

Bij de aankomst van De Wever aan de Lambermont was er bijzonder veel persaandacht. Die wilde graag weten hoe de eerste ontmoeting van De Wever met PS-voorzitter Elio Di Rupo gisteren was verlopen, maar de N-VA-voorzitter was zeer karig met commentaar.

Leterme en De Wever hebben een uur samengezeten. "We hebben gepraat over het Europese voorzitterschap, de aanpak van dat voorzitterschap en van de economische en sociale toestand in de eurozone", klonk het bij De Wever na afloop van de ontmoeting met Leterme. Over de regeringsvorming werd volgens hem "uitdrukkelijk niet gesproken." Hij gaf ook geen commentaar over de regeringsvorming zelf.

België denkt aan vijf werven voor voorzitterschap

Eerder vandaag hebben de verschillende regeringen van ons land samengezeten om het nakende EU-voorzitterschap verder voor te bereiden. Omdat een aantal taken van het EU-voorzitterschap zijn overgenomen door president Herman Van Rompuy en de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid Catherine Ashton, richt België de focus op het wetgevende werk in de Europese ministerraden en de samenwerking met het Europees Parlement.

Het programma wordt op 27 juni officieel gepresenteerd. Wel is al bekend dat België op vijf werven wil werken: een economische as met financiële regulering, begrotingsdiscipline en de nieuwe groeistrategie, een sociale as die maatschappelijke cohesie nastreeft, een as rond de opbouw van een groene economie, een as rond justitie, binnenlandse zaken en migratie en ten slotte een buitenlandse as met aandacht voor de uitbreiding.

De kalender voor de verschillende Europese ministerraden en de taakverdeling tussen de departementen liggen bijna vast. "Dat we net verkiezingen hebben gehad en een regering in lopende zaken zal geen invloed hebben op de Europese prestaties van België", zegt ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere.

lees ook