Obama: "BP was roekeloos en moet betalen"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de olievlek in de Golf van Mexico vergeleken met "een epidemie" die zijn land zal bestrijden "gedurende maanden en zelfs jaren". Ook zei hij dat de "tragedie" aantoonde dat "de tijd gekomen is om schone energie in te voeren". De hoeveelheid olie die wegvloeit, zou ondertussen oplopen tot bijna 10 miljoen liter per dag.

Obama hield een toespraak vanuit het "Oval Office" in het Witte Huis over de "ergste milieuramp" uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. "In tegenstelling tot een aardbeving of een cycloon, is het geen precieze gebeurtenis die de schade veroorzaakt in enkele minuten of dagen", zei Obama tijdens zijn toespraak die op tv werd uitgezonden.

De hoeveelheden olie in de Golf van Mexico "lijken eerder op een epidemie, die we gaan bestrijden gedurende maanden en zelfs jaren" zei Obama. De president, die vandaag in het Witte Huis het hoofd van BP ontvangt, zei verder dat de oliemaatschappij moet betalen voor haar roekeloosheid in de Golf van Mexico. Hij bevestigde ook dat hij BP zal opdragen om een onafhankelijk fonds in het leven te roepen dat de slachtoffers moet vergoeden.

"Kan nog jaren aanslepen"

De Amerikaanse overheid zal ook zelf al het mogelijke doen om de gevolgen van de olieramp te bestrijden. De president stuurt alvast 17.000 leden van de Nationale Garde naar de regio. Obama riep de gouverneurs van de staten op om hen "zo snel mogelijk" aan het werk te zetten. Hij waarschuwde wel dat het maanden en zelfs jaren kan duren voor alles opgeruimd is.

Ten slotte zei Obama dat de olievlek aantoonde dat "de tijd gekomen is om schone energie in te voeren". Hij gaf echter geen details hoe hij die wil bevorderen. De president pleit al sinds zijn verkiezingscampagne voor energieonafhankelijkheid en "groene" energie.

"Tot 60.000 vaten olie per dag in zee"

Volgens een nieuwe schatting zou het lek tussen de 35.000 en 60.000 vaten per dag bedragen, van 5,5 tot 9,5 miljoen liter.

"De schatting, die we blijven verfijnen telkens de wetenschappers nieuwe gegevens krijgen en nieuwe analyses uitvoeren, is de meest complete op dit moment over de hoeveelheid olie die wegvloeit 1,5 kilometer onder het oceaanoppervlak", aldus minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar (foto).

Eerdere schattingen maakten gewag van 20.000 tot 40.000 vaten per dag, 3,2 tot 6,4 miljoen liter. Volgens de nieuwe schatting is er 300 tot 500 miljoen liter olie vrijgekomen in de oceaan sinds het platform Deepwater Horizon wegzonk op 22 april, 2 dagen na een explosie.

Cuba bereidt zich voor

Cuba haast zich ondertussen om maatregelen te nemen tegen de tijd dat de olievlek mogelijk de kusten van het eiland zou bereiken. Generaal Ramon Pardo (foto), het hoofd van de civiele bescherming, heeft gezegd dat de Cubaanse kusten zouden kunnen worden getroffen door de olievlek als de zeestromen van richting veranderen.

Pardo zei ook, in de marge van een internationale persconferentie over natuurrampen, dat Cuba kan rekenen op technische hulp van de door de Venezolaanse staat gecontroleerde oliemaatschappij PDVSA.

De Verenigde Staten, met wie Cuba geen diplomatieke contacten meer onderhoudt sinds 1961, gaven in mei aan dat er contacten waren met Cuba over de olievlek. De viceminster van Defensie, generaal Ramon Espinosa, kon daarover enkel zeggen dat "het mogelijk is dat sommige van onze organisaties hen informatie vroegen".