Opel ziet af van alle staatshulp

Opel trekt alle aanvragen voor overheidssteun in Europa in. Dat heeft het moederbedrijf General Motors bekendgemaakt. De autobouwer wil de herstructurering nu intern financieren.

Er is niks veranderd aan de financiële behoefte van 3,3 miljard euro voor de herstructurering van het bedrijf, maar het aanvragen van overheidsgaranties blijkt veel ingewikkelder te liggen en langer te duren dan verwacht, aldus GM.

GM had 1,8 miljard overheidsgaranties gevraagd aan de regeringen van Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, België, Portugal en Oostenrijk. Maar de Duitse regering wees de steun voor GM vorige week af, tot grote ontgoocheling van de Europese topman van Opel,  Nick Reilly (foto). Die verwijt de Duitse regering valse beloftes te hebben gedaan.

"Nieuwe tijdrovende, complexe onderhandelingen en verdere onzekere financiering kunnen we ons niet veroorloven", aldus Reilly, verwijzend naar de nieuwe producten en technologieën waar het autobedrijf in moet investeren. Opel kondigde in februari een investeringsprogramma aan van 11 miljard euro.

Ondanks de plannen om af te zien van staatssteun, is Opel niet van plan bijkomende fabrieken te sluiten of extra banen te schrappen, verklaarde een woordvoerder van het bedrijf. GM bouwt 8.300 van de 48.000 banen af in Europa en gaat de fabriek in Antwerpen sluiten.