Protest tegen een kerntransport in Mol

Aan het station van Mol hebben verschillende milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, een protestactie gehouden tegen een nucleair transport. Greenpeace wil dat de productie van langlevend kernafval snel stopt.

Het transport gaat om 48 containers gecompacteerd kernafval van de kerncentrales in Doel en Tihange. De hoog radioactieve staven werden in La Hague in Frankrijk bewerkt. Volgens internationale afspraken moeten ze weer in ons land gestockeerd worden. Dat gebeurt bij Belgoprocess in Dessel.

Volgens het Forum voor Atoomstop is dit transport het eerste van negen die tussen 2010 en 2013 zullen plaatsvinden.

Het gaat dus om langlevend afval, dat generaties lang radioactief blijft. Greenpeace noemt dat afval een hypotheek op de toekomst en vraagt dat de productie van langlevend afval snel wordt stopgezet. Dat betekent een sluiting van de kerncentrales.