VS haalt Freddie en Fannie van de beurs

De Amerikaanse hypotheekverstrekkers Freddie Mac en Fannie Mae worden van de beurs gehaald. De zogenoemde delisting is gepland op 28 juni. De twee financiële reuzen kregen al voor miljarden dollars overheidssteun sinds de kredietcrisis.

Volgens de beurs in New York zou Fannie Mae de minimale koersvereisten niet respecteren. Maandag sloot het aandeel af op 92 dollarcent. Freddie Mac klokte die dag af op 1,22 dollar per aandeel.

Beide hypotheekverstrekkers zeggen dat de Amerikaanse hypotheekregulator FHFA achter de beslissing tot delisting zit. FHFA verwacht dat 2010 opnieuw een moeilijk jaar wordt voor de twee hypotheekreuzen.

In 2009 leed Fannie Mae 74,4 miljard dollar verlies, Freddie Mac verloor 21,5 miljard. Sinds 2008, net voor de wereldwijde crisis volop losbarstte, werden de hypotheekverstrekkers onder overheidstoezicht geplaatst om een faillissement te vermijden.

Wie zijn Freddie Mac en Fannie Mae?

Freddie Mac en Fannie Mae zijn vrij onbekend in Europa, maar zijn financiële zwaargewichten in de VS. Ze verstrekken niet zelf hypotheekleningen, maar kopen die op en verhandelen die daarna als beleggingsinstrumenten. De twee instellingen staan garant voor leningen ter waarde van 4.000 miljard euro, goed voor drie kwart van de Amerikaanse markt.

Toen de zeepbel van de hoge woningprijzen uit elkaar spatte, waren het net die beleggingsproducten die fors in waarde daalden en de banken en beleggers zuur opbraken, vooral omdat veel van die beleggingsproducten erg ondoorzichtig waren. In september 2008 werden Fannie Mae en Freddy Mac door de staat overgenomen om te vermijden dat ze in elkaar zouden storten.