Zeeduivel is Vis van het Jaar 2010

De zeeduivel is verkozen tot Vis van het Jaar 2010. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) wil met de verkiezing de culinaire blik van de consument verruimen. Rond de verkozen vis worden diverse activiteiten en campagnes opgezet.

Het visvlees van zeeduivel is zeer vast waardoor er verschillende bereidingswijzen zijn. Zeeduivel is een lelijk ogende vis, maar wordt omschreven als "zeer smakelijk". Omdat de vis erg mager is, past hij heel goed in lijnvriendelijke voeding. In 100 gram zeeduivel zitten 0,6 gram vetten en 24 milligram cholesterol. De energiewaarde bedraagt 67 kcal.

Zeeduivel komt goed verspreid voor langs de Europese kusten, inclusief de Middellandse en de Zwarte zee. De Belgische aanvoer bedroeg de voorbije jaren ongeveer 380 ton en is daardoor van groot economisch belang voor de eigen visserij. Zeeduivel kan via duurzame vistechnieken worden gevangen.

Zeeduivel oogt lelijk door zijn afgeplatte vorm en uitgesproken grote bek met scherpe tanden. Hij kan tot twee meter lang worden. Omdat hij door zijn lichaambouw geen goede zwemmer is, lokt hij zijn prooien met de stekels op zijn rug. Vroeger waren de vissers bang voor deze vis, waardoor de volksnaam ontstond.

De in België aangevoerde zeeduivel is voornamelijk afkomstig uit de Noordzee, de Keltische Zee en de Golf van Biskaje. De paaiperiode van zeeduivel vindt plaats van april tot juni. De vis is momenteel culinair op zijn best.