"Mensen niet op slechte ideeën brengen"

Het FANC, dat instaat voor de nucleaire controle, ontkent dat de risico's van de nucleaire transporten worden geminimaliseerd. Het FANC reageert daarmee op de kritiek van Groen! en Greenpeace op het nucleaire transport dat vannacht naar Mol en Dessel is gebracht.

Vannacht is er een nucleair transport vanuit Frankrijk met de trein naar Mol gebracht, van daaruit ging het via de weg naar Belgoprocess in Dessel, waar het opgeslagen wordt.

Groen! en Greenpeace hadden betoogd tegen het protest (kleine foto) omdat volgens hen de risico's worden geminimaliseerd. Ze vinden het ook ongehoord dat dit transport Vlaanderen doorkruist zonder dat de burgemeesters daarvan op de hoogte zijn.

Maar het FANC ontkent met klem dat de risico's worden geminimaliseerd. "Er worden hiervoor strenge maatregelen genomen en de dosis straling houdt geen risico in voor de bevolking", zegt FANC-woordvoerster Karina De Beule. Ze geeft toe dat de burgemeesters inderdaad niet op de hoogte worden gebracht, maar ze beklemtoont dat het traject wordt beveiligd door de politie. "U moet weten dat wij geen gedetailleerde informatie geven om mensen met minder goede bedoelingen niet op ideeën te brengen", klinkt het.