"Turkije mag niet langer kinderen oppakken"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt aan Turkije om niet langer kinderen te arresteren en op te sluiten. Met name Koerdische kinderen belanden vaak in de gevangenis. Soms zijn ze maar 12 jaar.

"De Turkse antiterreurwet is zodanig vaag geformuleerd dat het mogelijk is om jongeren, en zelfs kinderen van 12 jaar, op te pakken, te arresteren en op te sluiten, enkel en alleen omdat ze deelnemen aan demonstraties", zegt Lore Van Welden van Amnesty International. "Die demonstraties draaien dan heel vaak om de Koerdische zaak, het zijn dus demonstranten die op straat komen om meer autonomie of meer rechten te eisen."

Amnesty zegt dat de Koerdische kinderen hun getuigenis vaak onder dwang afleggen en dat ze voor een rechtbank voor volwassenen moeten verschijnen. En eens in de gevangenis hebben ze geen recht meer op onderwijs.