Bart De Wever aangesteld als informateur

Koning Albert II heeft de N-VA-voorzitter Bart De Wever aangesteld als informateur. Dat meldt het Paleis. De Wever heeft de opdracht aanvaard. De koning had gisteren het overleg met de verschillende partijvoorzitters afgerond.

Als informateur zal De Wever de grote lijnen moeten uittekenen voor een akkoord over een nieuwe regering. Verwacht wordt dat daarna PS-voorzitter Di Rupo formateur wordt. Hij zou dan de regering moeten vormen en zelf premier worden.

In een mededeling laat De Wever weten dat hij de opdracht van de koning in totale discretie zal uitvoeren. Hij zegt er niet bij wanneer hij zijn taak aanvat, waar dat gaat gebeuren en wie zal worden uitgenodigd.

"Ik zal gesprekken voeren met de vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke, sociaaleconomische en maatschappelijke actoren in onze samenleving", zegt De Wever.  Die gesprekken mogen niet te lang duren.

De Wever gaat vooral peilen naar de belangrijkste ideeën van zijn gesprekspartners over de drie vraagstukken waarmee de volgende regering zal worden geconfronteerd: de financiële problemen van het land, de institutionele hervormingen en de versterking van het scoiaaleconomisch weefsel.

"Op basis van deze gesprekken zal ik nagaan of een volgende fase in de regeringsvorming kan worden opgestart", besluit de informateur.

lees ook