Danny Boyle regisseert opening Spelen 2012

De Britse regisseur en Oscarwinnaar Danny Boyle wordt de artistieke directeur van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen in 2012. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn Chinese collega Zhang Yimou, die van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking een massaspektakel maakte in 2008.

"Het is een grote eer. Het is een unieke mogelijkheid om mijn bijdrage te leveren aan de Olympische Spelen in mijn land. De Spelen in Londen zullen fantastisch zijn", aldus de maker van "Slumdog millionaire", "Trainspotting", "The beach" en "Shallow grave".

De 53-jarige Boyle won vorig jaar acht Oscars met zijn film "Slumdog millionaire", onder meer de Oscar voor beste film en beste regisseur. Voor de creatie van de openingsshow van de Olympische Spelen zal hij samenwerken met onder anderen designer Mark Fisher, tv-regisseur Hamish Hamilton en producer Catherine Ugwu.

"We gaan proberen om een opwindend, boeiend en betoverend evenement op poten te zetten. We gaan met onze ploeg op zoek naar de grootste talenten ter wereld om deel te nemen aan het spektakel", aldus Boyle in een interview met BBC Radio 4.

Danny Boyle treedt met zijn aanstelling in de voetsporen van de Chinese cineast Zhang Yimou, die voor de opening van de Olympische Spelen in Peking in 2008 een indrukwekkend massaspektakel uitwerkte.