Di Rupo tevreden over aanstelling De Wever

PS-voorzitter Elio Di Rupo reageert positief op de aanwijzing van Bart De Wever tot informateur. Di Rupo denkt dat de opdracht van De Wever twee tot drie weken zal duren. Dan kunnen de onderhandelingen over de regeringsvorming beginnen en die moeten BHV eerst aanpakken.

Dat heeft Di Rupo gezegd op de RTBF. Elio Di Rupo vindt de keuze van De Wever als informateur een logisch gevolg van de verkiezingsuitslag, en hij vindt het positief dat De Wever de opdracht heeft aanvaard. Di Rupo schat dat De Wever over maximaal drie weken zal kunnen rapporteren aan de koning.

Op de vraag of er een akkoord moet zijn over de staatshervorming voor er een regering komt, zei Di Rupo dat de grote lijnen moeten worden uitgezet. Maar de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde moet wel vooraf worden opgelost:

Over mogelijke coalitiepartners zei Di Rupo dat niemand is uitgesloten, wat betekent dat ook de MR nog een kans maakt. De vraag of hijzelf premier zou worden, bleef hij ontwijken.

Ook CD&V reageert positief

Ook de Vlaamse christendemocraten reageren positief op de aanstelling van Bart De Wever als informateur. Ze beloven zich constructief op te stellen en mee te werken om het land uit de crisis te halen.

"Het is een goede zaak dat de winnaar van de verkiezingen deze verantwoordelijkheid heeft aanvaard", liet voorzitter Marianne Thyssen weten. "We zullen ons constructief opstellen en voluit meewerken aan de uitwerking van oplossingen voor de uitdagingen waarvoor ons land staat."

lees ook