EU over de bankentests en de bankentaks

De Europese top van staatshoofden en regeringsleiders is er voorstander van dat informatie over de belangrijkste banken in de EU wordt vrijgegeven. De top is ook voorstander van een bankentaks. Volgens EU-president Van Rompuy is dat een kwestie van fair play.

De Europese leiders vragen dat er informatie wordt vrijgegeven over de toestand van de 25 belangrijkste banken in de EU. De toezichthouders op de banken in de  verschillende landen hebben de afgelopen weken "stresstests" uitgevoerd om te kijken in welke mate de banken bestand zijn tegen de crisis, door bijvoorbeeld na te gaan hoeveel eigen kapitaal zij hebben en of ze Griekse en Spaanse staatsobligaties hebben.

De voorbije weken waren er speculaties dat de Spaanse banken er niet al te best aan toe zouden zijn, maar uit de tests zou blijken dat dat onterecht is. Daarom willen de EU-landen die informatie nu bekendmaken.

De Europese landen zijn ook voorstander van de invoering van een bankentaks, maar dat moet nog concreet uitgewerkt worden. Europees president Herman Van Rompuy noemt het een kwestie van fair play dat de banken meebetalen voor de gevolgen van de crisis. De bankentaks staat ook op de agenda van de top van de G20, - de belangrijkste industrie- en groeilanden.

Strenger op begrotingen

In de conclusies van de top is een politieke verklaring opgenomen dat de Europese Unie voortaan zijn begrotingsregels strenger gaat toepassen. Dat betekent dat het begrotingstekort onder drie procent van het bbp moet blijven en de overheidsschuld onder zestig procent, en dat er veel sneller sancties zullen opgelegd worden aan landen die zich niet houden aan de regels.

Ook is de "Europa2020-doelstelling" aanvaard, het tienjarenprogramma waarin de landen onder meer beloven om te investeren in jobs, onderzoek, onderwijs en om de armoede te verminderen.

De maatregelen moeten nog voort worden uitgewerkt door de Europese Commissie en president Herman Van Rompuy tegen september of oktober. Toch hebben de Europese leiders met hun top een signaal willen geven aan de markten dat de EU wel degelijk van plan is om te hervormen. Dat is belangrijk voor de zwakke euro en om de speculatie over Griekenland en Spanje tegen te gaan. 

IJsland en Iran

De 27 leiders van de EU hebben ook beslist om onderhandelingen op te starten met IJsland over toetreding tot de Europese Unie. IJsland had vorige zomer gevraagd om bij de EU te komen, nadat het zwaar had geleden onder de bankencrisis. Daarbij liepen ook Britse en Nederlandse spaarders van een IJslandse bank schulden op.

IJsland moet eerst die schulden aflossen voor het lid kan worden van de Europese Unie en er is ook onenigheid over de walvisvangst (foto). De toetredingsonderhandelingen duren zeker een jaar. Het enthousiasme om bij de EU te komen, is de laatste tijd fel verminderd in IJsland.

De Europese Unie zal ook bijkomende strafmaatregelen nemen tegen Iran die verder moeten gaan dan wat de VN heeft bepaald. Midden volgende maand moeten de ministers van Buitenlandse Zaken van de unie beslissen over de concreter sancties. Intussen is buitenlandvertegenwoordiger Ashton bereid nog te onderhandelen met Teheran.

Met de sancties wil Europa Iran bewegen tot onderhandelingen over de afbouw van zijn atoomprogramma. Begin juni waren al beperkingen opgelegd inzake handel, vervoer en financiële transacties. Rusland is misnoegd over de Europese houding. Ook Turkije en Brazilië zien geen heil in strengere strafmaatregelen.