Ferrymaatschappij SeaFrance is niet failliet

In tegenstelling tot recente verklaringen in de pers, is SeaFrance, de Franse ferrymaatschappij die opereert tussen Calais en Dover, niet failliet. De maatschappij heeft een gerechtelijke sanering aangevraagd en niet het faillissement.

SeaFrance, dat eind april 2010 onder gerechtelijk toezicht is geplaatst door de handelsrechtbank van Parijs ten gevolge van financiële problemen, heeft een nieuw herstructureringsplan voorgesteld. Daarom heeft de directie van SeaFrance op 16 juni 2010 de rechtbank verzocht de procedure om te zetten in een gerechtelijke sanering (“redressement judiciaire”, een procedure naar Frans recht met het oog op de redding van de onderneming en het behoud van de activiteiten en de werkgelegenheid).

Deze overgang zou ervoor moeten zorgen dat de verplichte onderhandelingen met de diverse sociale partners voor eind juli rond kunnen zijn en dat eens de akkoorden getekend, aandeelhouder SNCF, de Franse spoorwegen, de nodige officiële stappen kan ondernemen om bij de Europese autoriteiten de toelating te bekomen om zijn filiaal te herfinancieren.