Geen Wilders in Nederlandse regering

In Nederland komt er geen regering met de PVV van Geert Wilders. Volgens informateur Uri Rosenthal is een coalitie tussen de PVV, het liberale VVD en het christendemocratische CDA onmogelijk.

Rosenthal (foto links) had van koningin Beatrix de opdracht gekregen uit te zoeken of er een coalitie mogelijk is tussen de twee grote winnaars van de verkiezingen, de PVV van Wilders (foto midden) en de VVD van Mark Rutte (foto rechts).

Na een aantal individuele gesprekken met de leiders van VVD, PVV en CDA heeft Rosenthal moeten vaststellen dat een combinatie van de drie partijen niet mogelijk is. Het CDA wilde dat VVD en PVV eerst zouden onderhandelen, de PVV wilde alleen met drie partijen tegelijk onderhandelen.

Een voorstel om met tweegesprekken tussen VVD en CDA aan de ene kant en CDA en PVV aan de andere kant voortgang te boeken, stuitte op weerstand bij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. 

Uiteindelijk restte Rosenthal enkel de conclusie dat de eerste optie uit de opdracht van de koningin niet haalbaar was.  De kans is groot dat hij nu kijkt of paars mogelijk is.