IJsbeer Knut heeft ernstige gedragsstoornissen

Volgens de dierenrechtenorganisatie Peta lijdt de bekende ijsbeer Knut aan ernstige gedragsstoornissen. “Knut en zijn vrouwtje kampen met hetzelfde probleem”, zo beweert een ijsbeerspecialist. Geruchten over zelfverminking van de ijsbeer kon de man niet bevestigen.

Drie jaar oud is Knut intussen. Toen hij in december 2006 werd geboren in de Berlijnse zoo, genoot hij meteen internationale bekendheid. Met zijn sneeuwwitte vacht wist hij de harten van de duizenden bezoekers te veroveren. Inmiddels is de kleine Knut uitgegroeid tot een stevige kolos van 100 kilo die samenwoont met zijn vrouwtje Gianna.

Maar Knut gaat het niet voor de wind. Het driejarig zoogdier kampt volgens ijsbeerspecialist Frank Albert met paniekaanvallen. “Zijn handelingen hebben geen specifiek doel, hij zwerft hier en daar wat rond als een gek”, aldus Albert.

Deskundigen van Peta onderzochten het gedrag van de Berlijnse ijsberen gedurende twee jaar. Allemaal lijden ze min of meer aan agressiviteit en hebben ze moeilijkheden om zich voort te planten. “Maar Knut is het ergst getroffen”, zeggen ze.

lees ook