Israël versoepelt blokkade van Gaza

Israël zal de blokkade van de Gazastrook versoepelen. Er zullen meer goederen binnen mogen, maar welke precies is nog niet bekend. De beslissing van de Israëlische regering volgt na de controversiële aanval op het hulpkonvooi.

Zo wil Israël de internationale kritiek wat temperen die losbarstte na de omstreden aanval op het hulpkonvooi in internationale wateren. Daarbij vielen negen doden. Volgens Israël handelden hun soldaten uit zelfverdediging, maar de activisten beschuldigen het leger van brute agressie. Israël had onlangs al besloten om een eigen onderzoek in te stellen naar de feiten.

De blokkade van de Gazastrook werd ingesteld nadat de radicale moslimbeweging Hamas de controle had overgenomen over het smalle kuststrookje in 2007. Ook Egypte sluit sindsdien zijn grens met de Gazastrook.

Volgens Israël is de blokkade noodzakelijk om te verhinderen dat Hamas wapens kan binnensmokkelen, maar volgens mensenrechtenactivisten is de blokkade veel te streng en is vooral de bevolking het slachtoffer.