Kunstenaars gebruiken hersenen intensiever

Kunstenaars gebruiken hun hersenen intensiever dan niet-kunstenaars. Dat blijkt uit een onderzoek van de K.U. Leuven. Hoogleraren Johan Wagemans en Koen Van Laere onderzochten de hersenactiviteit van tien kunstenaars en niet-kunstenaars bij het uitvoeren van creatieve en andere taken.

"We dachten vooraf dat we voor de creatieve taken bij de kunstenaars andere hersenprocessen zouden zien, maar dat is niet zo. We merkten dat de hersenen van de kunstenaars over de hele lijn actiever zijn en dat zij hun hersenen gerichter gebruiken", aldus Johan Wagemans.

De onderzoekers tasten momenteel nog in het duister waarom er een verschil is hersenactiviteit. "We kunnen een verband vermoeden tussen hersenverschillen en creativiteit, maar er kunnen ook andere dingen in het spel zijn, zoals bloedtoevoer of andere metabolische processen. Ook motivatie en ingesteldheid kunnen een rol spelen. Daarover kunnen we nu nog geen uitsluitsel geven."

lees ook