Onbemand legervliegtuigje crasht in Veurne

In De Moeren, een deelgemeente van Veurne, is gisteravond een onbemand vliegtuigje van het leger neergestort op een akker. Er vielen geen gewonden.

De B-Hunter UAV, dat boven de Noordzee illegale lozingen opspoort, had normaal moeten landen op de militaire luchtmachtbasis van Koksijde. Maar door de hevige wind kon het toestel niet normaal landen. Een standaardprocedure schrijft dan voor om het vliegtuig gecontroleerd te laten neerstorten met een parachute, maar dat verliep niet volgens plan.

Normaal gezien komt de parachute op een tweetal meter boven de grond los van het toestel, maar dat gebeurde niet. Het vliegtuig, dat een spanwijdte heeft van 9 meter en om en bij de 700 kilogram weegt, sleepte enkele meters over de grond waardoor de vleugels afbraken. De parachute raakte verstrikt in een boom en het toestel kwam daardoor tegen een boom tot stilstand. Defensie start een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.