Uiterst kritisch rapport voor Fortis

Bank-verzekeraar Fortis heeft zware communicatiefouten gemaakt en slecht gehandeld tijdens de financiële crisis. Dat staat in een lijvig rapport van drie Nederlandse experts in opdracht van een rechtbank in Amsterdam.

De experts hebben het reilen en zeilen binnen Fortis (het huidige Ageas, red.) nagegaan in de periode tussen de overname van de Nederlandse bank ABN Amro in 2007 en de uiteindelijke neergang van de bank in september 2008. Toen werd Fortis opgesplitst in een Nederlandse en Belgische tak en werden de bankactiviteiten verkocht aan de Franse bankgroep BNP Paribas. In het rapport  - zo'n 600 pagina's dik - wordt nagegaan wat er precies fout is gegaan.

Het onderzoek duurde anderhalf jaar en 42 mensen, onder wie premier Yves Leterme (CD&V) en de Belgische en Nederlandse ministers van Financiën Didier Reynders (MR) en Wouter Bos, werden ondervraagd. De experts sparen hun kritiek niet op de top van Fortis. Zo zijn er in de maanden voor de financiële crisis in alle hevigheid losbarstte "ernstige communicatiefouten gemaakt". Ook was de top van de bank in de cruciale dagen van september feitelijk "stuurloos".

Die stuurloosheid had te maken met het ziek uitvallen van toenmalig CEO Herman Verwilst (foto boven, rechts). "Deze ziekte en de uitval van Verwilst hebben ertoe geleid dat Fortis stuurloos was gedurende, wat is gebleken, (het begin van) de meest bedreigende periode in haar geschiedenis", aldus het rapport. Ook andere leden van het management, zoals Jean-Paul Votron, Filip Dierckx (foto boven, links) en Gilbert Mittler krijgen ervan langs. Toenmalig voorzitter Maurice Lippens wordt wel min of meer gespaard.

Het rapport stelt wel dat de prijs die Fortis in 2007 betaalde voor ABN AMRO op dat ogenblik niet te hoog was en dat de bank een overtuigend financieringsplan had om de dure overname te bekostigen. Maar vanaf de zomer van 2008 is het dus grondig foutgelopen.

Boze beleggers blij

Het kritische rapport is op gejuich onthaald bij aandeelhoudersverenigingen Deminor en het Nederlandse VEB. Beide verenigingen zeggen dat Fortis de gedupeerde beleggers moet vergoeden voor het geleden verlies. Deminor stelt dat het rapport zijn standpunten ondersteunt. De VEB meldde dat ze een vordering tot schadevergoeding start tegen Fortis en zijn voormalige bestuurders. De schadeclaims zouden wel eens in de honderden miljoenen kunnen lopen.

Ageas, de verzekeraar die overbleef na de verkoop van Fortis, beklemtoont dat de verkoop aan BNP Paribas volgens de experts al bij al toch de beste optie was. Ageas zegt voorts dat het rekening zal houden met de conclusies van het rapport, in het belang van de aandeelhouders.