VS-Congres is scherp voor BP-topman

In het Amerikaanse Congres is de topman van BP enkele uren ondervraagd over de milieuramp in de Golf van Mexico. De vragen waren vaak scherp, maar de BP-baas bleef er meestal onbewogen bij. De sfeer in de zaal was heel geladen.

Het Congres was zeer scherp voor de baas van BP, Tony Hayward. BP liep de kantjes ervan af, zo zeiden verschillende congresleden, de oliemaatschappij koos vaak voor de goedkoopste en snelste oplossing.

Uit intern e-mailverkeer bleek ook dat een aantal ingenieurs wisten dat het Deepwater Horizon boorplatform een zeer gevaarlijke onderneming was.

In zijn verklaringen nam Hayward nergens de echte verantwoordelijkheid voor de ramp, maar hij beloofde wel om de aanpak ervan tot een goed einde te brengen. Over de oorzaak van de ramp gaf hij wel een ding toe: de veiligheidsklep die het lek had moeten verhinderen, en die bij elke diepzeeboring wordt gebruikt, is veel onveiliger dan tot nu toe gedacht werd.

Hayward bleef er meestal onbewogen bij en kon op veel technische vragen geen antwoord geven. Sommige vragen ontweek hij door te verwijzen naar een intern onderzoek. Hij zei wel dat er maatregelen zouden komen als zou blijken dat mensen van BP het profijt boven de veiligheid geplaatst hadden.