Zwitsers keuren UBS-deal goed

Het Zwitserse parlement heeft de omstreden overdracht van bankgegevens van UBS-klanten aan de Verenigde Staten goedgekeurd. Het akkoord betekent het einde in een conflict tussen de bank en de Amerikaanse overheid dat al maanden aansleept.

Zwitserland zal de gegevens van 4.450 Amerikaanse klanten bij de bank UBS aan de Amerikaanse fiscus doorspelen. Het parlement in Bern keurde het omstreden akkoord met de Verenigde Staten goed. Eerder had de Senaat de deal goedgekeurd, maar de volksvertegenwoordigers eisten een referendum over het UBS-akkoord. Die eis hebben ze nu laten vallen.

De Amerikaanse fiscus verdenkt de klanten van belastingfraude. In de zomer sloten de VS en Zwitserland een akkoord over de overdracht van de bankgegevens. Dat akkoord had heel wat voeten in de aarde omdat het befaamde Zwitsers bankgeheim -gedeeltelijk- werd gebroken.