"In Nellie Oleson kon ik mijn boosheid kwijt"

In de 2e helft van de jaren 70 was "Het kleine huis op de prairie" een van de meest bekeken tv-programma's over de hele wereld. De lotgevallen van de familie Ingalls eind 19e eeuw gingen er als zoete koek in. Zoals in iedere serie waren er naast de goeden ook de slechteriken, vooral in de persoon van moeder en dochter Oleson. Alison Arngrim, die de rol van de verwaande dochter Nellie Oleson speelde, beschrijft in haar zopas verschenen biografie dat het spelen van dat krengetje haar leven in positieve zin vormgegeven heeft.

De titel van Arngrims boek laat weinig tot de verbeelding over: "Getuigenissen van een prairiehoer: hoe ik Nellie Oleson overleefd heb en hoe ik geleerd heb te houden van het feit dat ik zo gehaat werd".

"Geleidelijk leerde ik te houden van Nellie. Ze haalde me uit de beklemmende sfeer van mijn familie, waarin jammer genoeg ook seksueel en fysiek misbruik aanwezig was. Maar ik kon, hoe raar ook, mijn boosheid en razernij kwijt in Nellie. Ze veranderde me van een verlegen meisje, bang voor haar eigen schaduw, in een duidelijke, politiek actieve vrouw, die voor niemand haar mond houdt, recht voor de raap. Nellie heeft werkelijk mijn leven verbeterd", vertelde de nu 48-jarige actrice deze week in het NBC-ochtendprogramma "The Today Show".

Niet dat het altijd even makkelijk was een krengetje van iets ouder dan 10 te moeten spelen. Arngrim: "Ik werd bespot, er werd "bitch" naar mij geroepen, ik ben geslagen geweest, er werd zelfs afval naar mij gegooid tijdens een kerstmisoptocht. Zelfs nu nog denken sommigen dat ik nog altijd het karakter heb van Nellie toen. Terwijl de serie al 30 jaar achter de rug is."

Ook herinnerde ze zich dat Michael Landon, die de door en door goede vaderfiguur Charles Ingalls speelde, in werkelijkheid helemaal anders was. "Hij hield van snelle auto's, van Ferrari's. Hij is verschillende keren getrouwd geweest, hij rookte, hij dronk en vertelde vuile moppen. Hij was kortweg erg Hollywood."

Arngrim is nog altijd actrice, maar brengt de meeste tijd door als stand-upcomédienne.

lees ook