"Met graagte in regering, op voorwaarde..."

Als de SP.A haar programma kan terugvinden in het regeerakkoord, stapt de partij graag in de federale regering. Dat heeft SP.A-voorzitter Caroline Gennez gezegd in De ochtend op Radio 1. Informateur Bart De Wever (N-VA) moet volgens haar nu eerst en vooral "vertrouwen creëren bij de onderhandelaars".

De Vlaamse socialisten lijken graag af te willen van hun spagaathouding - in de federale regering in de oppositie, in de Vlaamse regering in de meerderheid. "We hebben een positieve houding en we hebben ons programma", aldus Gennez. "Wij nemen dat mee naar de onderhandelingen en als we ons programma kunnen verwezenlijken, stappen we met graagte in de federale regering."

Gennez beseft dat de verschillen tussen de programma's van de socialisten -aan beide zijden van de taalgrens- en de N-VA groot zijn, maar gelooft toch dat een akkoord mogelijk is. "In Vlaanderen (waar de SP.A met de N-VA en CD&V in de regering zit, red) is het ook gelukt om een akkoord te bereiken", klinkt het.

Belangrijk voor haar is daarom dat Bart De Wever niet alleen praat met mensen uit de politiek, maar ook uit de sociaal-economische wereld. "Want zij zijn het die ons land weer op de sporen moeten krijgen."

Volgens Gennez valt er met Bart De Wever trouwens best wel te praten, al beseft ze dat het federale niveau voor de N-VA een ander verhaal is. "Maar ik hoop dat De Wever ook daar aan de kar kan trekken", aldus Gennez.

"Er moet eerst en vooral vertrouwen komen"

De keuze voor De Wever als informateur vindt Gennez niet meer dan logisch. "En dat het Hof een Vlaams-nationalist het veld instuurt, is toch een belangrijk signaal dat er bij hen geen taboes meer zijn", vindt de SP.A-voorzitter.

"De Wever heeft trouwens ook altijd gezegd dat hij geen revolutionair is en dat hij de tanks niet voor de poorten van het paleis zal opstellen. Als hij iets van zijn programma wil realiseren, dan weet hij ook dat hij zich moet inschrijven in de Belgische logica van een regeringsvorming."

Een van zijn belangrijkste taken is volgens Gennez het scheppen van vertrouwen tussen de onderhandelaars. "Daarom vind ik het belangrijk dat De Wever informateur is, zodat hij ook in Wallonië goodwill kan kweken."

"Schoonheidsfoutje"

Wat vindt de SP.A-voorzitter over de "bêtise" van Bart De Wever, die gisteren geen Franstalige versie van zijn eerste persmededeling als informateur had voorbereid? "Ach, een schoonheidsfoutje", klinkt het relativerend. "Maar ik denk niet dat hij ooit een schoonheidsprijs zal winnen. Ik denk niet dat het een provocatie is en we moeten er in ieder geval geen spel over maken."

lees ook