"Niet besparen op premies tijdskrediet"

De drie grote vakbonden hebben actiegevoerd bij de start van de Vlaamse ministerraad tegen een mogelijke vermindering van de premies voor tijdskrediet en loopbaanonderbreking. Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) noemt de actie voorbarig.

Bij de budgetcontrole 2010 had Muyters gevraagd of er bij de VDAB nog besparingen mogelijk waren. Er liggen verschillende besparingsscenario's op tafel. Zo wordt er gedacht aan een inperking of afschaffing van de Vlaamse aanmoedigingspremies voor tijdskrediet en loopbaanonderbreking.

De vakbonden zijn het daar niet mee eens. "Tijdskrediet en loopbaanonderbreking zijn geen verwennerij, maar voor vele werknemers pure noodzaak om arbeid en gezin op een menswaardige manier te combineren", zeggen de bonden. "Bovendien zou snoeien in de premies ook ingaan tegen eerder gemaakte sociale akkoorden en tegen het afgesloten Pact 2020. Daarin staat de doelstelling om tegen 2020 meer mensen aan de slag te krijgen, in meer werkbare jobs en in gemiddeld langere loopbanen".

Minister Muyters (foto links) zegt dat hij de actie voorbarig vindt, omdat de VDAB nog geen beslissing heeft genomen. "Ik heb nog niets gehoord, nog niets gezien, ik wacht daarop. Ik vind actievoeren over voorstellen die nog ter bespreking liggen echt voorbarig".

Ook Unizo noemt de actie van de vakbonden onbegrijpelijk. De bonden verkiezen de hangmat boven activering, zegt Unizo.