"Onderhandelingen mogen niet lang duren"

Europees president Herman Van Rompuy waarschuwt dat de onderhandelingen voor een nieuwe federale regering niet te lang mogen aanslepen. Want anders gaan er weer vragen opduiken over de crisis in België die gevaarlijk is voor de stabiliteit van het land.

Herman Van Rompuy heeft dat gezegd in het programma "De keien van Europa".

Volgens Van Rompuy is na de verkiezingen in het buitenland opnieuw de bezorgdheid naar boven gekomen over de toekomst van België. Momenteel "gaat het nog bij manier van spreken", zei VanRompuy, "maar we mogen geen lange regeringscrisis hebben vooraleer dat men daar echt heel veel vragen over stelt."

De perikelen rond de regeringsvorming mogen ook niet beletten om de nodige budgettaire en economische maatregelen te nemen de volgende jaren, zei Van Rompuy. "We hebben nood aan een stabiele regering, want Europa zal veel strenger toekijken, en ook de financiële markten", zo voegde hij er aan toe.

lees ook