"Zege N-VA is zege Bart De Wever"

Zondag zijn 94,7% van alle voorkeurstemmen voor N-VA-kandidaten naar Bart De Wever gegaan. Los van hem heeft de N-VA historisch weinig voorkeurstemmen behaald.

Van alle uitgebrachte voorkeurstemmen voor een N-VA-kandidaat zijn zondag 94,7% naar Bart De Wever gegaan. Los van hem heeft N-VA historisch weinig voorkeurstemmen gekregen, maar wel veel lijststemmen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool Gent. De Wever haalt dus de meeste voorkeurstemmen ooit in verhouding tot het aantal stemmen voor zijn partij. Hij gaat daarmee Guy Verhofstadt (87,2%) van Open VLD en Yves Leterme (86,3%) van CD&V bij de verkiezingen van 2007 vooraf. Opvallend is dat Open VLD-voorzitter Alexander De Croo met 84,3% op de vierde plaats komt.

Toch merken de onderzoekers in Gent vooral een daling van het aantal voorkeurstemmen op. Die trend is begonnen in 2007. Tot dan steeg het aantal voorkeurstemmen in verhouding tot de lijststemmen bij elke verkiezing en dat voor elke partij.

Er blijkt ook een regionaal verschil te zijn. Zo geven Vlamingen veel meer een voorkeurstem aan een kandidaat voor de Senaat en in Franstalig België is dat eerder in de Kamer. Dat komt omdat de politieke kopstukken in Vlaanderen meestal op de Senaatslijst staan, terwijl dat in Franstalig België eerder voor de Kamer is.

In Vlaanderen stemmen vooral Limburgers (60%) op een persoon in plaats van op een partij. Het minst is dat het geval in de kieskring Leuven (51%). In Wallonië houden vooral Luxemburgers van voorkeurstemmen, Waals-Brabant het minst.

De resultaten zijn mogelijk wel beïnvloed door de erg korte kiescampagne. Daardoor kregen kandidaten veel minder de kans om zich te profileren.