BP vervangt Hayward bij oliebestrijding

BP-topman Tony Hayward staat niet langer aan het hoofd van de bestrijding van de olieramp in de Golf van Mexico. Dat heeft de voorzitter van BP, Carl Henri Svanberg, aangekondigd.

Oorzaak van de degradatie van Hayward is wellicht de belabberde indruk die hij maakte tijdens een hoorcommissie in het Congres in Washington (grote foto). Ook eerder blunderde Hayward, onder meer toen hij zei dat de weglekkende olie maar een druppel was in de oceaan.

De dagelijkse leiding van de bestrijding van het olielek gaat nu naar Robert Dudley (kleine foto), een lid van de raad van bestuur.

Volgens de Amerikaanse kustwacht vangt BP nu bijna vier miljoen liter olie per dag op. Dat is de grootste hoeveelheid die BP kon onderscheppen sinds het lek ontstond. Toch is het onduidelijk hoeveel olie er nu nog in de zee stroomt. De schattingen gaan van anderhalf tot bijna tien miljoen liter per dag.