De sneltram staat ter discussie

De komst van de sneltram tusen Hasselt en Lommel staat ter discussie. Het milieu-effectenrapport (MER) voor de aanleg ervan is stopgezet.

In 2004 lanceerde toenmalig SP.A-voorzitter Steve Stevaert het idee om drie sneltramlijnen door Limburg te laten rijden. Een daarvan moest Hasselt met Maastricht verbinden in 2012. Die timing lijkt niet meer haalbaar, maar concrete plannen zijn er wel. Een tweede sneltram zou van Hasselt naar het Maasland gaan, maar die is nog niet diepgaand onderzocht.

Een derde sneltramlijn zou van Hasselt naar Lommel gaan. In 2008 werd daar al een milieu-effectenrapport (MER) over opgesteld. Natuurverenigingen wezen erop dat het tracé in Hasselt en Zonhoven dwars door natuurgebied loopt. Ook de gemeentebesturen van Zonhoven en Houthalen-Helchteren zagen de sneltram niet zitten. Er werden dan ook bezwaren ingediend.

Nu blijkt dat er geen gevolg meer is gegeven aan het MER. Het onderzoek ligt stil en de komst van de sneltram staat ter discussie, bevestigt een woordvoerder van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). De NMBS heeft bovendien eerder dit jaar aangekondigd dat ze in Zonhoven opnieuw een station wil openen.