De Wever start maandag met gesprekken

Informateur Bart De Wever (N-VA) zal maandag beginnen met gesprekken met politici en vertegenwoordigers uit het middenveld. Dit weekend zal hij die gesprekken voorbereiden en er zal ook telefonisch contact zijn met een aantal politici.

De N-VA-voorzitter aanvaardde gisteren de informatieopdracht van de koning die hij naar eigen zeggen "sober en discreet" zal invullen. Vandaag en in het weekend zal hij een lijst opstellen met genodigden en de gesprekken voorbereiden. Traditioneel zal hij eerst de voorzitters van Kamer en Senaat ontvangen en de ontslagnemende premier. Ook de voorzitters van de meeste politieke partijen zullen bij De Wever op visite mogen. Zo zal de informateur proberen uit te maken welke coalities mogelijk zijn, hoewel vaststaat dat de PS en de N-VA de kern zullen vormen van de volgende regering.

Toch komen niet alleen politici langs bij De Wever. Leiders van de werkgevers- en werknemersorganisaties zullen hun visie geven over de sociaal-economische toestand van het land. De informateur gaf gisteren tijdens zijn korte verklaring duidelijk aan dat de prioriteit niet enkel een staatshervorming mag zijn.

"Geen show-ontmoetingen"

De gesprekken zullen doorgaan in de lokalen van de voorzitter van de Kamer en dus niet in een "Vlaamse locatie", zoals hier en daar werd gesuggereerd. De Wever maakt ook duidelijk dat hij geen "show-ontmoetingen" plant. Dat is een duidelijke sneer naar Didier Reynders (MR) die als informateur in 2007 "half België" over de vloer kreeg. Bovendien zullen er geen fotomomenten zijn met de informateur en zijn genodigden. De Wever hoopt zijn informatieronde binnen de twee weken af te ronden.

lees ook