Hoofdrolspeler haakt af voor "Dear friend Hitler"

Bollywoodacteur Anupam Kher (55, foto) heeft zich teruggetrokken uit de film "Dear friend Hitler". "Toen ik tekende voor de rol, had ik niet verwacht dat zoveel mensen ongelukkig zouden zijn", zegt Kher.

"Dear friend Hitler" is de Bollywoodversie over de laatste dagen van Adolf Hitler. De titel verwijst naar de aanhef  van twee brieven die Mahatma Gandhi aan de Duitse dictator schreef.

Voor de hoofdrollen hadden Anupam Kher (Hitler) en de voormalige Misss India Neha Dhupia (Eva Braun) getekend. Maar de filmplannen lokken veel kritiek uit. De Joodse gemeenschap in West-India is verontwaardigd en historici zijn niet te spreken over de inhoud van de film. De film wil een Hitler tonen die zijn steentje bijdroeg tot de Indiase onafhankelijkheid.

Kher trekt zich de reacties fel aan en stapt uit het project. "Soms zijn menselijke emoties belangrijker dan film. Na vierhonderd films in 26 jaar heb ik het recht om verkeerd te zijn, maar gelukkig te blijven", zegt hij.