Jacques Tati op Filmfestival van Gent

Het Filmfestival van Gent brengt eind 2010 een eerbetoon aan de Franse cineast Jacques Tati. De expo "Jacques Tati, deux temps, trois mouvements" schetst een verhelderend beeld van het universum van de Franse filmmaker.

De tentoonstelling "Jacques Tati, deux temps, trois mouvements" toont originele stukken en reproducties van filmsets, affiches, storyboards en ongeziene foto's van de Franse filmmaker.

Jacques Tati (1907-1982) maakte tijdens zijn carrière zes langspeelfilms, onder meer "Jour de fête", "Les vacances de  Mr. Hulot", "Mon oncle" en "Playtime".

Jacques Tati (voluit Jacques Tatischeff) was tweemaal te gast op het Filmfestival van Gent, onder meer tijdens de opnames van "Trafic". Bij het eerbetoon aan de filmmaker hoort ook een uitgebreid retrospectief programma waarin de films van de Tati worden vertoond op het Filmfestival van Gent.

De Franse filmmaker is ook prominent aanwezig in de nieuwe film van de Franse animatiefilmmaker Sylvain Chomet. Deze week verschijnt "L'illusioniste" in de zalen. De opvolger van "Les triplettes de Belleville" is gebaseerd op een ongebruikt scenario van Jacques Tati.

De expo "Jacques Tati, deux temps, trois mouvements" loopt van 15 oktober  tot 16 januari 2011 in het Provinciaal Cultuurcemtrum Caermersklooster in de Vrouwebroersstraat in Gent.