Leider Kirgizië bezoekt conflictgebied

Volgens interim-president van Kirgizië Roza Otoenbajeva zijn er zeker 2.000 doden gevallen tijdens de etnische rellen in het zuiden van het land. Door de rellen zijn al meer dan 400.000 etnische Oezbeken verdreven.

Officieel zijn er 191 doden gevallen bij de etnische rellen tussen etnische Oezbeken en Kirgiziërs. Maar volgens Otoenbajeva zijn honderden slachtoffers nog niet geregistreerd omdat ze volgens de islamitische traditie zo snel mogelijk begraven moeten worden. Intussen zijn al meer dan 400.000 etnische Oezbeken verdreven. Het Rode Kruis heeft het over een "gigantische humanitaire crisis" door het gebrek aan levensmiddelen.

"Ik ben hier om met de bevolking te praten en te horen wat er gebeurd is. We zullen er alles aan doen om deze stad herop te bouwen", zei ze op het grootste plein van de stad Osj, waar veel van het geweld plaatsgreep. Ze weerlegt de kritiek dat haar interim-regering niet ingreep toen het geweld losbarstte. Volgens getuigenissen van Oezbeken keek het leger gewoon toe toen ze werden aangevallen en in een aantal gevallen deden de soldaten gewoon mee aan het geweld.

Referendum gaat door

De huidige regering wijst met een beschuldigende vinger naar oud-president Bakiyev, die in april werd verdreven. Door het opstoken van de rellen zouden Bakiyev en zijn medestanders een gepland referendum over een grondwetswijziging eind deze maand willen tegenhouden. Maar Otoenbajeva zegt dat het referendum gewoon doorgaat.