Londen en Parijs herdenken oproep van de Gaulle

De Franse en de Britse regeringen hebben samen de 70e verjaardag gevierd van de oproep van generaal de Gaulle om de oorlog voort te zetten, ondanks de Franse capitulatie.

De Franse president Nicolas Sarkozy was speciaal naar Londen gereisd om samen met de Britse premier David Cameron een bloemenkrans neer te leggen aan het standbeeld voor de Gaulle.

Ze hadden ook een ontmoeting met veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Sarkozy verleende het Legion d'Honneur aan zes militairen -onder hen drie Britten- die in augustus 1944 deelgenomen hebben aan de geallieerde landing in Zuid-Frankrijk.

Beide staatslui maakten van de gelegenheid gebruik om een lang onderhoud te hebben, vooral dan over hedendaagse problemen zoals de economische crisis en de gevechten in Afghanistan.

Ze benadrukten dat de nauwe band tussen Londen en Parijs -die gesmeed werd in twee wereldoorlogen- sindsdien en dat ondanks alle meningsverschillen overeind is gebleven.

"L'appèl du 18 juin"

De jonge Franse generaal Charles de Gaulle was op 17 juni 1940 naar Groot-Brittannië, net als veel verslagen Franse soldaten. De dag daarop kondigde de nieuwe premier, maarschalk Pétain, de overgave aan Duitsland aan.

Op 18 juni lanceerde de Gaulle dan vanuit de BBC-studio in Londen via de radio een historische oproep aan de Fransen om de strijd voort te zetten aan de geallieerde kant. De Gaulle richtte zich vooral tot de Franse koloniale troepen, maar zijn oproep werd ook de geboorteakte van het Franse verzet.